چطور محتوا ی استاندارد و کاربر پسند تولید کنیم؟

استاندارد محتوا چیست؟
اگر تعریفی ویکیپدیایی از استاندارد بخواهید، باید بگویم که:
استاندارد، رویه یا نیازی ثابت برای کارهای تکنیکال قابل تکرار است.
همین تعریف کوتاه نشان میدهد که استاندارد زمانی به کمک ما میآید که با کارهای روتین و تکرارشونده درگیر هستیم و باید برای آنها به یک «نظم زیبا» برسیم. «نظم زیبا» اصطلاحیست که خودم باب کردم، اما باور بفرمایید بعد از چشیدن طعم استانداردسازی محتوا، شما هم متوجه این زیبایی خواهید شد.
القصه، استاندارد محتوا به تهیه، تدوین و تنظیم استانداردی گفته میشود که در آن تمام نیازهای محتوای موردنظر گنجانده و به شکل دلخواه صورتبندی شده است. این فایل میتوانید در قالب اکسل، word یا Pdf درآید، آنچه مهم است محتوای آن است که در ادامه با چگونگی تدوین آن بیشتر آشنا خواهیم شد. همین داستان در تولید محتوا برای افزایش سئو سایت هم ادامه دارد.
چگونه استاندارد محتوا بسازیم؟
بگذارید همینجا باز هم تاکید کنیم که تدوین چنین استانداردی دیدگان باتجربهتری میطلبد؛ بنابراین کسانی میتوانند این نوع استاندارد را تدوین کنند که در تولید و مدیریت محتوا دستی بر آتش داشتهاند. خب، حالا بیایید ببینیم این دست آتشینها برای تولید استاندارد محتوا چه باید بکنند؟
آنچه در ادامه میخواهید تجربهی واقعی ما در تیم منتوریکس برای رسیدن به روندی مشخص از تولید محتواست. جا دارد همین جا از اپول اسدی – مدیر ارشدم- برای همفکری در مدون کردن این محتوا و انتقال تجربهاش تشکر کنم. خب، حالا برویم سراغ مراحل تولید استاندارد محتوا.
1. نیازهای کسبوکارتان را بشناسید
کجای ماجرا ایستادهاید؟ این سوالیست که در بدو ورود به دنیای دیجیتال باید از خود بپرسید، اما در هر مرحله هم بهدرستی تکرارش کنید. برای تولید محتوا در بستر بازاریابی محتوا باید بدانید هدف از تولید محتوا چیست؟ آیا قرار است برای محصول محتوا بنویسید یا بلاگ؟ قرار است با این محتوا چه هدفی را تحقق ببخشید؟ آیا هدف افزایش ترافیک سایت است یا افزایش لید یا همان سرنخهای فروش؟ آیا میخواهید فروش را افزایش دهید یا هدف فقط Brand Awareness است؟
جواب این سوالات در رسیدن به استراتژی محتوا اصولی و کاربردی کمک زیادی میکند؛ بنابراین فرایند تولید استاندارد محتوا فرایندی چندجانبه با نگاهی به اصول بازاریابی، اهداف کسبوکار و کانالهای دیجیتال مارکتینگ مدنظرتان است. چیزی که این نیازسنجی را تا حد زیادی تسهیل میکند شناخت پرسونای مشتری است. بنابراین شما باید پرسونای مشتری تعریف کنید.
2. پرسونای مشتری تعریف کنید
همانطور که در مطلب پرسونا چیست گفته بودیم، پرسونا شخصیتهای خیالی هستند که نمایندهی مشتریان بالقوه شما میشوند. این نمایندگان اگر بهدرستی شناسایی شوند، میتوانند بهخوبی پرسونای مشتریانتان را شبیهسازی کنند و شما را برای ارتباط با آنها روشنتر. برای مثال اگر یک کتابفروشی شناخته شده هستید که بهتازگی وارد فضای دیجیتال شده، پرسونای متفاوتی نسبت به یک کتابفروشی ناشناخته دارید که قرار است پا به دنیای دیجیتال بگذارد. اگر دوست دارید با روش ساخت پرسونا بیشتر آشنا شوید، در این مطلب با مثال واقعی راهورسم نوشتن پرسونا را آموزش دادهام.
3. کیوورد ریسرچ را در دستور کار قرار دهید
هیچ چیز به اندازهی شناسایی قصد کاربر نمیتواند به شما در تولید محتوای ارزشمند کمک کند. اینکه بدانیم کاربر دقیقا چه چیزی میخواهد خودش کلی راهگشاست. برای این کار شما را دعوت میکنیم به تحقیق کلمات کلیدی یا همان کیوورد ریسرچ خارجکیها. با استفاده از ابزارهای کیوورد ریسرچ و از همه مهمتر پیشنهادات خود گوگل بهخوبی میتوانید از آنچه در مغز کاربران میگذر آگاه شوید. چند توصیهی کاربردی در این مرحله داریم:
دیدگاهتان را بنویسید